logos_coming-soon

 

 

Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις των ΜΜΕ, η International Surfing Association (ISA) παρουσίασε σήμερα περαιτέρω βασικές λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τη διοίκηση του Stand Up Paddle (SUP), συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κανόε (ICF) ότι ενεργούν προς συμφέρον των αθλητών.

casper

Ο αντιπρόεδρος της ISA Casper Steinfath καθ ‘οδόν για την απόκτηση του χρυσού στο 200μ Sprint στο 2017 ISA World SUP και Paddleboard Championship στο σπίτι του στη Δανία.

Φωτογραφία: ISA / Ben Reed

Ταυτόχρονα, η ISA επιβεβαίωσε περαιτέρω την πλήρη δέσμευσή της να θέσει το τρέχον ζήτημα της διεθνούς διακυβέρνησης του SUP στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS-Court of Arbitration for Sport).

Ο Πρόεδρος της ISA, Fernando Aguerre, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ISA έχει, χωρίς αμφιβολία, μια σαφώς καθορισμένη ιστορία και παράδοση πάνω στη διοίκηση του Stand Up Paddle, που χρονολογείται από το 2008, όταν το άθλημα για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε ως βασικό άθλημα στον οδηγό της ISA. Από τότε, καμία άλλη διεθνής ομοσπονδία δεν διοίκησε το SUP με οποιαδήποτε ιδιότητα. Θεωρούμε ότι οι αντίθετοι ισχυρισμοί της ICF είναι ανόητοι, στην καλύτερη περίπτωση. Στην πραγματικότητα, η ICF δεν έχει ακόμη οργανώσει κανένα παγκόσμιο πρωτάθλημα ή ακόμα και διεθνή αγώνα ή εκδήλωση (events) SUP. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, ιστορικά και για τα πρακτικά.»

«Πρέπει επίσης να αμφισβητήσουμε την αληθινή δέσμευση της ICF για το ενδιαφέρον των αθλητών που εξασκούν το SUP. Σε αντίθεση με την άρνησή της στο θέμα, αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις της ICF, το SUP θα είχε συμπεριληφθεί στο αθλητικό πρόγραμμα στην Ολυμπιάδα Νέων το 2018 στο Μπουένος Άιρες. Είχαμε ένα σπουδαίο σχέδιο, έναν εκπληκτικό χώρο και είχαμε προχωρήσει σε συζητήσεις με τους διοργανωτές του Μπουένος Άιρες και το Αθλητικό Τμήμα της ΔΟΕ, αλλά οι αντιρρήσεις της ICF προκάλεσαν την απώλεια αυτής της δυνατότητας».

«Με αυτόν τον τρόπο, η ICF στέρησε σε νέους αθλητές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμμετέχουν στη μεγαλύτερη αθλητική σκηνή στον κόσμο και επομένως εμπόδισε ουσιαστικά την ανάπτυξη του SUP».

«Από το 2010, η ISA έχει επενδύσει πολύ χρόνο και πόρους στο Stand Up Paddle, τόσο από την άποψη των εκδηλώσεων όσο και της εκπαίδευσης. Η ISA έχει επενδύσει πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια στο άθλημα, αριθμός που δεν περιλαμβάνει το έργο που έχει γίνει σε εθνικό επίπεδο από τις Εθνικές Ομοσπονδίες της ISA. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία οικονομική (ή άλλη) επένδυση από οποιαδήποτε άλλη διεθνή ομοσπονδία στο SUP».

«Επιπλέον, η ISA ήταν ο μοναδικός και αποκλειστικός διοργανωτής του μοναδικού SUP World Championships από το 2012, χτίζοντας από έτος σε έτος ένα γεγονός που το 2017 υποδέχθηκε 286 αθλητές από 42 χώρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ετών, καμία άλλη διεθνής ομοσπονδία δεν έχει οργανώσει κανένα SUP World Championship. Παράλληλα με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η ISA ήταν το διοικητικό όργανο για το SUP, που προωθεί και εξασφαλίζει τη συμπερίληψη του SUP στους Παναμερικανούς Αγώνες του 2019 στη Λίμα. Από το 2012, πολλοί αγώνες πολλαπλών σπορ Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, που διοργανώθηκαν από περιφερειακές οργανώσεις των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, περιλάμβαναν τόσο το SUP Surfing όσο και το SUP Racing ως αθλήματα μεταλλίων, υπό την αιγίδα της ISA. Και πάλι, αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός».

«Η ISA επίσης εγκρίνει/επικυρώνει επίσημα την Association Paddlesurf Professionals World Tour, την μοναδική παγκόσμια επαγγελματική περιοδεία του αθλήματος. Είναι σημαντικό ότι η APP αναγνωρίζει και αποδέχεται την ISA ως το μοναδικό παγκόσμιο όργανο διοίκησης του SUP».

«Όπως είναι ξεκάθαρο, η ISA είναι το πραγματικό μακροχρόνιο μοναδικό όργανο διοίκησης του StandUp Paddle και υπήρξε ως τέτοιο χωρίς παρεμβολή ή αντίρρηση για μια δεκαετία. Είναι κρίμα και ζημία σε όλους όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό, ότι αυτή η διακυβέρνηση έχει αμφισβητηθεί από την ICF. Αρκετά ως εδώ και τώρα αισθανόμαστε ότι είναι σημαντικό να θέσουμε την ιστορία κατευθείαν με επαληθεύσιμα γεγονότα, κάτι που στα πρόσφατα δελτία Τύπου της ICF απουσιάζουν εντελώς».

«Σε αντίθεση με όσα αναφέρθηκαν πρόσφατα από την ICF, η ISA συνέχισε να προτείνει σαφείς και λογικές λύσεις σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας κατάστασης. Το Νοέμβριο του 2017, εκπονήσαμε εγγράφως ένα δίκαιο και εποικοδομητικό πλαίσιο για την ICF, το οποίο θα διακρίνει τους ρόλους των δύο Ομοσπονδιών, παρέχοντας παράλληλα στην ICF ένα σαφώς καθορισμένο πεδίο δραστηριότητας, δεδομένου του νέου ενδιαφέροντός της για το άθλημα. Προτείναμε ουσιαστικά η ICF να οργανώνει το Stand Up Canoe Racing, δεδομένου ότι εκεί ακριβώς ταξινόμησαν το SUP στο τελευταίο συνέδριό τους το 2016, ως υποκατηγορία του Canoe. Για την ICF, οι αγώνες SUP ήταν ουσιαστικά ένας τύπος κανό. Ήταν κρίμα το γεγονός ότι οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν συνοπτικά από την ICF, η οποία αντίθετα, επέλεξε να υπονομεύσει τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Έχουμε πάντα επιδιώξει να εμπλακούμε και να επικοινωνήσουμε με την ICF για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για το SUP – αλλά η ICF φαίνεται να έχει ελάχιστο ενδιαφέρον για την εύρεση μιας λογικής λύσης».

«Η ICF δεν σεβάστηκε επίσης μια διαδικασία που συμφωνήθηκε με τη ΔΟΕ, και αρνήθηκε να δεχτεί ότι το θεμελιώδες ζήτημα της διακυβέρνησης – μια ερώτηση που όλοι οι ενδιαφερόμενοι αγωνιούν να απαντηθεί – τίθεται ενώπιον της Διαιτησίας του CAS. Αντ ‘αυτού, η ICF προτείνει ότι το μοναδικό θέμα της συζήτησης στο CAS, θα είναι η νομική βάση της αποκλειστικότητας μιας διεθνούς ομοσπονδίας για τη διοίκηση του αθλήματος. Η ISA είναι έτοιμη και πρόθυμη να πάρει αυτό το ερώτημα στην CAS, όπως συμφωνήθηκε με τη ΔΟΕ, αλλά η αναφορά μας προς τους δικηγόρους της ICF είναι αναπάντητη από τις 2 Μαΐου. Αυτά τα γεγονότα δεν έχουν αναφερθεί ποτέ από την ICF σε καμία από τις επικοινωνίες τους σχετικά με το SUP».

«Εφόσον δεν υπάρχει μια συμφωνημένη λύση, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ICF θα πρέπει να δεχτεί το αίτημά μας να πάμε στο CAS, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα ψήφισμα προς όφελος όλων και κυρίως των αθλητών που ασχολούνται παγκοσμίως. Τελικά, είναι αυτοί που υποφέρουν».

«Τελικά, τα γεγονότα που σχετίζονται με αυτή τη διαμάχη, θα μιλήσουν από μόνα τους και πιστεύουμε, θα επιδείξουν στο CAS και στο ευρύτερο Ολυμπιακό Κίνημα, την αληθινή ιστορία της ISA για την ηγεσία, τη δέσμευση και την ανάπτυξη του SUP».

Ο επι 4 φορές Δανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής SUP και ο Αντιπρόεδρος της ISA, Casper Steinfath, πρόσθεσε:

«Ως άτομο που αγωνίζομαι στο Stand Up Paddle σε ένα ελίτ επίπεδο, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου και έχοντας εκπροσωπήσει το άθλημα ως παγκόσμιος αθλητής, μπορώ να πω χωρίς δισταγμό ότι η ISA υπήρξε και παραμένει το μόνο διοικητικό όργανο του SUP. Από προσωπική άποψη, είναι λυπηρό και απογοητευτικό να βλέπεις έναν οργανισμό χωρίς ιστορία ή κουλτούρα στο άθλημα, να προκαλεί την ISA μετά από όλη τη δουλειά που έκανε η ομοσπονδία αυτή να αναπτύξει το άθλημα σε όλο τον κόσμο».

«Ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ISA και της Επιτροπής Αθλητών, γνωρίζω ότι η ISA έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και έχει υποβάλει εύλογες προτάσεις για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης και είναι και πάλι απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτές προφανώς παραβλέπονται. Είμαι αισιόδοξος για μια σύντομη χρονικά απόφαση, ώστε οι αθλητές να μπορέσουν να επικεντρωθούν ακόμη μία φορά σε μια σαφή συναγωνιστική πορεία σε διεθνές επίπεδο προς το καλύτερο συμφέρον και την ανάπτυξη του αθλήματος παγκοσμίως».

«Είναι επίσης απογοήτευση και σύγχυση για τους αθλητές να δουν την ICF να διοργανώνει ένα αποκαλούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χωρίς καμία ιστορία ή εμπειρία στο άθλημα. Από όσο γνωρίζω και με βάση τους ελίτ αθλητές με τους οποίους αγωνίζομαι και συναναστρέφομαι καθημερινά, κανείς δεν παίρνει σοβαρά αυτό το γεγονός».

Σχετικά με την International Surfing Assosciation:

Η Διεθνής Ένωση Σέρφινγκ (ISA), που ιδρύθηκε το 1964, αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως η Παγκόσμια Αρχή για το Surfing. H ISA διέπει και ορίζει τo Surfing ως Shortboard, Longboard & Bodyboarding, StandUp Paddle (SUP) Racing και Surfing, Bodysurfing, Wakesurfing και όλες τις άλλες δραστηριότητες κυματολίσθησης, σε οποιοδήποτε τύπο κύματος και σε επίπεδο νερό χρησιμοποιώντας εξοπλισμό κύματος. Η ISA έστεφε τους πρώτους Παγκόσμιους Πρωταθλητές Ανδρών και Γυναικών το 1964. Το 1965 στέφθηκε ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Big Wave. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 1980. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Kneeboard το 1982. World Surfing Worldboard και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Bodyboard το 1988. Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Tandem το 2006. Παγκόσμιο πρωτάθλημα masters το 2007. Παγκόσμιο StandUp Paddle (SUP, τόσο σερφ και αγωνιστικά) και Πρωταθλητές Paddleboard το 2012.

Τα μέλη της ISA περιλαμβάνει τους εθνικούς κυβερνητικούς φορείς σε 103 χώρες σε πέντε ηπείρους. Η έδρα της βρίσκεται στο La Jolla της Καλιφόρνια. Προεδρεύεται από τον Fernando Aguerre (Αργεντινή), ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 1994 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι τέσσερις αντιπρόεδροι της ISA είναι ο Karín Sierralta (PER), ο Kirsty Coventry (ZIM), ο Casper Steinfath (DEN) και η Barbara Kendall (NZL).

http://www.isasurf.org/isa-reinforces-its-continued-and-historical-governance-of-standup-paddle-sup-while-reaffirming-its-commitment-to-resolve-governance-dispute-through-the-court-of-arbitration/